Warzywa i owoce w szkole

Uczniowie naszej szkoły już kolejny raz będą uczestniczyli  w „Programie dla szkół” Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, którego celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci. Program obejmuje rozdawanie owoców, warzyw i produktów mlecznych, a także specjalny program edukacyjny, dzięki któremu uczniowie poznają znaczenie odpowiedniego żywienia i dowiedzą się, jak produkowana jest żywność.

Z okazji Dnia Chłopca uczniowie klasy IIIa w ramach „Programu dla szkół” przygotowali wspólne śniadanie. Były owoce i warzywa oraz różne rodzaje pieczywa. Chleb zawiera aminokwasy, witaminy (w tym B1, B2,niacynę, witaminę E) i minerały – miedź, cynk i żelazo, a ciemne pieczywo potas, sód, wapń i fosfor.

1     2     3

Katarzyna Storoż